Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Sedmé výročí zesnutí metropolity Nikolaje



Pravoslavná církev
Sedmé výročí zesnutí Jeho Blaženosti Nikolaje, arcibiskupa prešovského, metropolity českých zemí a Slovenska, si připomenuli duchovní a věřící ve středu 30. ledna 2013 v katedrálním chrámu svatého Alexandra Něvského v Prešově. Archijerejskou sv. liturgii se zaupokojnou ektenií za zesnulého sloužil metropolita Kryštof spolu s rektorem kněžského semináře a tajemníkem Posvátného synodu o. prof. prot. ThDr. Milanem Gerkou, CSc. a duchovními prof. prot. ThDr. Peterem Kormaníkem, PhD., prot. Mgr. Rastislavem Gerkou, spirituálem semináře prot. Mgr. Dimitrijem Pastierem, protodiákonem o. ThDr. Jánem Husárem, PhD., proděkanem PBF PU v Prešově, a místním diákonem o. Peterem.Polakovičem. Vladyka arcibiskup Rastislav se modlil ten den ve své rezidenci z důvodu náhlého vážného onemocnění.
Vladyka metropolita ve své promluvě vyzdvihl význam duchovního dědictví metropolity Nikolaje, které spočívalo v neochvějné pravoslavné víře a v lásce ke své rodné pravoslavné církvi.
Po bohoslužbách šli duchovní a věřící v průvodu z chrámu do krypty, ve které byl vladyka Nikolaj před sedmi lety pohřben. Po položení věnců se za zesnulého metropolitu Nikolaje pomodlili parastas. Věčná paměť vladykovi Nikolaji!!
metropolita Kryštof 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου